Home
Annen statistikk Innebandy NBF


En helt outSTANDING målvakt

(Norge-Tyskland 10-1)
Helt siden innebandyens spede begynnelse har det vært opplest og vedtatt at keeperne skal sitte i størsteparten av kampene. Men ikke Kari Hånsnar Rinne. Det har trolig gjort henne til verdens beste kvinnelige målvakt.


SVEITS: Kari Hånsnar Rinne fra Skjåk, har brukt lang tid på å utvikle sin egen stil til det perfekte.

Mandag fikk det meste av den kvinnelige verdenseliten se hvor bra det kan være:
Å stå oppreist i mesteparten av en innebandykamp. Og ikke minst langt ut i feltet. Kari var rett og slett outSTANDING, hvis du skjønner dobbeltbetydningen.

Hun stoppet 35 av 36 skudd fra verdens antatt beste lag, Sverige, foran alle de andre VM-nasjonene som satt på tribunen. Den eneste ballen som gikk inn var via et norsk kølleblad.

27-åringen som til daglig vokter målet til Oslo-laget Tunet har brukt tre år på å utvikle sin helt spesielle teknikk. Den som bringer henne inn i verdenstoppen. Men det er først det siste året at det har blitt sving på sakene.
- Jeg begynte egentlig for tre år siden, men det var da jeg fikk Micke som trener i Tunet at det virkelig ble fart i sakene. Han kjøpte hele konseptet, og sammen har vi utviklet det fram mot VM.

Alt dreier seg om å kunne følge med i utviklingen av innebandy-sporten. Spillet går raskere og raskere. Teknikken og tempoet hos utespillerne har tatt sjumilssteg.
Og keeperne? De har fått flere fargemuligheter på maska, men de sitter like mye på knærne og rumpa som før... Bortsett fra Kari.

Hun står oppreist og dekker alle de gode skuddmulighetene oppe. Hun avskjærer hele målet ved å kunne gå langt ut.

Og mot Sverige tok hun alle skudd som kom nede også.
- Det er vel der utfordringen ligger akkurat nå, å ta de skuddene som kommer nede. Det er litt som i ishockey, at harde, lave skudd er de verste. Det er veldig små marginer, og nå ser jeg ut til å ha funnet den timingen jeg trenger for å ta skuddene nede også. Det gjelder å komme langt nok ned uten å sette seg.
- Dette er framtida.
Keepertrener Mikael Ceder har 14 års erfaring som målvakt i innebandy. Da han fikk høre om Rinnes teori ble han raskt interessert. Nå er han overbevisst.
- Karis måte å stå i mål på er framtida i innebandy. Hurtig og bevegelig. Det var vanskelig i starten, men etter intensiv jobbing det siste halve året er vi overbevist. Mot Sverige viste Kari verdensklasse, mener Ceder.

Han og Rinne fikk mye ros fra tilskuere etter kampen, og også henvendelse fra en keeper som ville lære med en gang.

Karis spillestil er svært fysisk krevende. Ikke minst i beina. Derfor er det godt å ha en allsidig treningsbakgrunn. Assisterende landslagstrener Marcus Nilsson er ikke i tvil:
- Kari er den beste trente spilleren vi har på landslaget!
- Jeg får nok igjen for mye trening tidligere, og ikke minst mange forskjellige typer trening. Jeg har også trent mye styrke, forklarer Hånsnar Rinne.

Hun har alltid hatt trua på at den nye stilen skulle fungere, til tross for mange skeptikere.
- Jeg ville revolusjonere innebandy-sporten. Det er litt slik jeg er. Jeg slår meg ikke til ro med en teknikk som er det vanlige. Nå har vi tatt det beste fra begge teknikker. Det fungerer for meg, fastslår Kari Hånsnar Rinne.
I går ble hun kåret til banens beste da Norge enkelt slo Tyskland 10-1. I dag venter Latvia.

FAKTA
Navn: Kari Hånsnar Rinne
Født: 14. juni 1975.
Bosted: Oslo, men opprinnelig fra Skjåk.
Sivilstand: Gift.
Yrke: Jobber med utvikling i Norges Bandyforbund.
Klubb: Tunet Innebandyklubb.
Landskamper: 35 landskamper.
Tidligere idretter: Fotball (Skeid), håndball, friidrett, telemarkkjøring, langrenn, turn.
Beste innebandyminne: Det blir mange, men så nært er det kanskje kampen mot Sverige. Men det var også morsomt da vi slo dem før aller første gang i 1999.
Og å vinne Gothia Cup med Monolitten i fjor!

tekst og foto: Henning Rugsveen

Se også:
Aftenposten
Gudbrandsdølen Dagningen

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no