Home
Annen statistikk Innebandy NBF


Slitsomt, men lærerikt

Kim Jørstad og Rune Ali Zouhar dømmer sitt fjerde VM-sluttspill i Sveits, men det første for kvinner. VM er både fysisk og psykisk slitsomt, men utrolig lærerikt.

SVEITS: - Når du dømmer mange kamper på få dager og får observasjon i alle, må du jo bare lære utrolig mye, forteller Rune Ali Zouhar og Kim Jørstad.

I U19-VM hadde de sju kamper på sju dager. I år har de hatt to A-VM-kamper og tre B-VM-kamper på fire dager. Tirsdag dømte de i B-VM både klokka 11 og 17. Og hadde evaluering med observatør rett etter kamp. Og felles dommermøte mellom 23 og 24 på kvelden.
- Den dagen var ekstra tøff. Du må forberede deg mentalt på å dømme to VM-kamper på en dag, og det krever ekstra motivasjon. Det er ikke som å dømme to kamper etter hverandre hjemme, lover Jørstad.

Den største dommerutfordringen i dame-mesterskapet i Sveits er at det er enormt stor forskjell i nivå fra A til B-VM. Mange lag er ferske og har dårlig regelkunnskap. Men det er viktig at lagene i B-pulja får dommer som fjør oppgaven 100 prosent. Mange av dem har kommet langvis fra. De fortjener like gode dommere som alle lag, understreker Jørstad.

De norske dommerne må også holde nivået gjennom hele mesterskapet med tanke på videre oppgaver i mesterskapet, og kanskje senere.

Hvordan det blir med sluttspill har de ikke fått noen signaler om. B-sluttspillets første kamper ble tildelt sent onsdag kveld, mens semifinalene i A-sluttspillet trolig blir delt ut torsdag kveld.
- Det at Norge er i semifinale begrenser jo litt våre sjanser. Vi har ikke dømt noen kamper i Norges gruppe. Sånn sett har vi vært helt isolert. Vi har ingen formening om hva det blir, sier Zouhar.

Paret ble kåret til årets beste dommerpar denne sesongen, men videre planer legger de ikke før etter VM. Men det frister å fortsette.
- Når du ser den interessen som er for et dame-VM her i Sveits, frister det å være med til herre-VM her neste år. I tillegg er det firenasjoners i Norge neste sesong, og det er også en gulrot, smiler Rune Ali Zouhar.

Det de har lært i årets VM kan de også godt tenke seg å ta med hjem til resten av forbundsdommerne.
- Det er viktig at de dommerne som skal fortsette å dømme hjemme, også får innsikt i det vi har lært her under mesterskapet, avslutter Kim Jørstad og Rune Ali Zouhar.

PS! De to så kampen mellom Norge og Sverige mandag, og var meget imponert over det norske laget.

tekst og foto: Henning Rugsveen

For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no