Home Norges Bandyforbund
Terminlister Resultater Landslag NM Informasjon Notiser Turneringer Adresser Regelverk Kurs Bilder Historie Statistikk Linker Diskusjonsforum World Floorball Championships 2000 Utviklingsavdelingen International Floorball Federation


Dagens profil: Tomas Näsholm

Denne sommeren kan bli Tomas Näsholms beste i hans 31-årige liv. I dag pirrer det litt ekstra i kroppen når han debuterer i VM og i sommer skal han gifte seg.

ZÜRICH (16/5): Svensken som ble norsk statsborger tidligere i år, etter åtte år i Norge, debuterer i VM i innebandy i dag.
Men han er norsk som noen.
- Jeg er jo nesten aldri hjemme i Sverige lenger, har norsk samboer som snart blir kone, to barn og har bodd i Østfold i åtte år. Det må vel holde, smiler Näsholm.
Det var ikke noe vanskelig valg å søke om norsk statsborgerskap. Og det var ikke bare på grunn av innebandy, men et landslag lokket selvfølgelig litt.
- Dette er noe jeg har gått og tenkt på i tre-fire år, og det føles helt naturlig. Med familie i Sarpsborg er det ikke aktuelt å flytte hjem. Jeg trives veldig bra.

TILFELDIG BESØK
Egentlig var det litt tilfeldig at Näsholm havnet i Norge. Etter flere sesonger i den svenske eliteklubben Hammarö, hentet klubben inn 11 nye spillere. Hans bestekompis Patrick Nilsson ble stående uten kontrakt og kom i kontakt med Greåker. Näsholm ble med for å se på miljøet og klubben.
Og endte opp i Norge.
- Jeg fikk en bra jobb med en gang også, og da ble det jo vanskelig å flytte igjen.
Etter NM-gull, seriemesterskap og tre gode år som Bulldog meldte han overgang til Sarpsborg.
- Jeg og Andreas (keeper i Greåker) ble veldig gode venner etter hvert, og jeg ville at han skulle stå i mål så mye som mulig. Derfor valgte jeg å bytte klubb.

OVERGANGEN FRA SVERIGE
Etter eliteseriespill i Sverige med Hammarö var det litt overgang å komme til Norge.
- Det var lite organisering og taktikk her i starten. Lite utviklet spillesystem. Jeg husker det første vi hadde et opplegg med mann mot mann- og sone-system i forsvar. Greåker slapp inn 37 mål mindre enn året før. Laget hadde vunnet det meste tidligere også, men plutselig gjorde vi det overlegent, smiler 31-åringen.
Han er fortsatt sulten på mer suksess, og tar tre-fire år til mellom stengene så lenge han unngår skader.
- Det er viktig at jeg føler at jeg fortsatt henger med på et høyt nivå, understreker Sarpsborg-keeperen.

ØKT KONKURRANSE
Landslagssjef Anders Karinen er svært godt fornøyd med å ha fått med seg Näsholm til VM.
- Nå har vi plutselig en helt annen konkurranse på keeperplassen, samtidig som vi har fått to meget gode men forskjellige keepere. Tomas er god til å lese spillet og har stor hurtighet. Han har vært eliteseriens mest stabile keeper, og fortjente en plass i VM-troppen. Dessuten har han en "attityd" i alt han gjør som er profesjonell, forklarer Karinen.
Svensken var faktisk aktuell for Sverige etter en knallsterk debutsesongen med Hammarö i elitserien. Da han hadde ingen respekt for de svenske toppspillerne og konkurrerte til tider ut den beste sveitsiske keeperen gjennom mange år, Mark Wolf.
Men Sverige satset på mer rutinerte keepere.
- Jeg snakket med en trener som lurte på om jeg var interessert, men jeg var bare 21 år da, og Sverige valgte mer rutine. Siden har det aldri blitt noe. Svenske klubber var på meg de første årene jeg var i Norge, men nå har de gitt opp. Det er ikke så lett å flytte meg fra Sarpsborg nå, med familie jobb og alt, fastslår Näsholm.
Og etter karrieren kan han godt tenke seg en trenerjobb i distriktet. Men først skal han vinne serien med Sarpsborg.
- Vi har i hvert fall satt oss som mål å gjøre det neste år. Så får vi se, smiler Tomas Näsholm.
Han har i likhet med resten av laget lyst til å gjøre det bra i VM også:
- Jeg synes det er ser veldig bra ut. Jeg håper vi kan nå en semifinale, og få ut det aller beste da. Det er viktig at vi har noen spillere som kan stikke fram haka, og jeg synes Norge har flere slik nå enn tidligere!

PS! I VM-programmet står det at Tomas Näsholm er 27 år, men siden han skal gifte seg i sommer, er det ikke for å være mer attraktiv på damefronten... Trolig skyldes det en regnefeil. Han er født i 1972...

Fakta
TOMAS NÄSHOLM
Målvakt
Alder: 31
Sivilstand: Samboer (gifter seg til sommeren), to barn (8 og snart 1 år).
Yrke: Flislegger.
Tidligere klubber: Blant annet Hammarö (svensk elit), Greåker og Sarpsborg.
Meritter: NM-gull og seriemesterskap med Greåker, seriebronse og sølv med Sarpsborg.
Annet: Debuterer i et VM mot Østerrike etter å ha blitt norsk statsborger tidligere i år. Har bodd i Norge i åtte år.


For spørsmål om sidene ta kontakt med innebandy@nif.idrett.no