Nesten for Norge mot verdensmesterne

Norge - Sveits 3-7
Norge hentet inn 0-4 til 3-4 mot Sveits, og hadde kampet i sitt spor helt til Sveits fikk et straffeslag og avgjorde kampen. Nå er Norge avhengig av dansk hjelp onsdag kveld, hvis det skal bli kamp mot 5. plass.

FREDERIKSHAVN: - Det var veldig positivt at jentene fortsatte å jobbe etter at Sveits tok ledelsen 3-0 etter 1. periode. Selv om vi har lite ball i kampen, jobber de skikkelig bra. Dessverre går lufta litt ut av oss når de gjør 5-3 på straffeslag og deretter 6-3 i overtall, forklarer landslagstrener Linda Kristiansen.
Norge ga Sveits den beste motstanden de regjerende verdensmesterne har fått så langt i VM. Sveits åpnet kampen med sin to beste rekker, og viste at de ikke hadde noen planer om å hvile stjernene før semifinalen.
Sveits innledet med et balltempo som de norske spillerne ikke er vant med, og stresset de norske spillerne til feil valg når de først fikk kontroll på ballen.
Det sto 0-3 etter snaue 11 minutter og Norge hadde en veldig stor sjanse på en kontring. Toppscorer Line Nygård satte imidlertid ballen utenfor med et backhandskudd.
I den andre perioden var Norge det beste laget, og perioden ble vunnet 2-1, til tross for at Sveits først økte til 4-0 på en scoring etter en norsk undertallsperiode der de norske spillerne ikke fikk klarert og byttet.
Det første norske målet kom i overtall ved Ingvild Øversveen, som det siste året har spilt i nettopp sveits. Lillehammerjenta satte inn en velplassert skudd fra backposisjon.
Norge spilte sin beste periode i forsvar i VM, og jobbet etter hvert fram flere gode kontringer. Lisbeth Pettersen satte inn 2- på en backhandavslutning i lengste hjørnet bare 25 sekunder før pause.
Den tredje perioden åpnet også med norsk scoring etter bare to minutter. Johanna Engrønningen brøt et oppspill ved midtlinja og fyrte av et kjempeskudd.
- Da synes jeg vi hadde et godt tak på dem, og jobbet for hverandre. Lufta gikk dessverre litt ut av oss da de økte til 5-3 på et straffeslag. Det var synd, for vi hadde egentlig flere gode sjanser til å score mål innrømmer Kristiansen.
Sveits økte også til 6-3 i overtall, og dermed var muligheten til å vinne borte.
Landslagssjef Lars Bunæs var likevel godt fornøyd med innsatsen.
- Etter 1. periode satt forsvaret helt perfekt, og dermed fikk jentene mer og mer tro på at dette var mulig. Det at vi vinner andre periode 2-1, og spiller 1-1 i fem mot fem i den tredje perioden var sterkt.
Minuset i kampen var de første 20 minuttene, da Norge ble for stillestående, og ikke kom tidlig nok inn i kroppen på sveitserne.
- Det er noe vi må bli bedre til. Statistikken vår også fra andre kamper viser at vi ikke helt klarer å være med i de første fem til sju minuttene av kampene. Sveitserne fikk mange skudd fra slottet i dag.
Malin Dahler har fått et skikkelig landslagsgjennombrudd i årets VM. Onsdag ble hun kåret til MVP, mest verdifulle spiller, på det norske laget av VM-arrangørene.
Dahler leverte mange praktredninger, og holdt Norge inne i kampen når sveitserne holdt for stort tempo.
- Malin gjør en ny storkamp, og hadde noen nesten helt sjuke redninger. Nå kort etter kampen kan jeg ikke huske en eneste av de sju målene hun i realiteten hadde sjansen på. Jeg var redd for at arrangørene ikke kom til å kåre henne som den beste, siden hun hadde sluppet inn sju mål, men det var helt fortjent at hun fikk prisen, fastslår Bunæs.
Norge er nå avhenging av dansk seier mot Latvia onsdag kveld, dersom laget skal bli nummer tre i sin innledende gruppe. I så fall skal Norge spille kamp om 5. plass mot Tsjekkia lørdag.
Dersom Latvia tar minst ett poeng, blir Norge nummer fire i gruppa, og spiller kamp om 7. plass mot Russland torsdag kveld, på 17. mai.

tekst og foto: Henning Rugsveen